30002913_00039

OverviewTranscribeVersionsHelp

Facsimile

Transcription

Status: Needs Review

Länets namn: Gotlands län

Ortens namn: Visby

N:o: 26360

Förnamn Efternamn Titel Yrke Adress Bidrag, Kr Bidrag, öre Födelseuppgift*
Lilly Nilson Fröken Sjuksköterska Tranhusgatan 39
Ingeborg Kahl Fröken Pianist Vänge prästgård Bjerges
Greta Isaeus Fru Norr om staden
Eva Andersson Fröken Norr om staden 1893
Cecilia Engström Fru Göransborg
Botilda Hanson Fru Göransborg
Sofia Backlund Fru Göransborg
Serafia Hederstedt Fru Göransborg
Gerda Pettersson Fru Göransborg
Hilda Olofsson Fru Göransborg
Clara (Carlson?) Fru Göransborg
Emelia Lyberg Fröken (?) gatan (2/9)1
Antoinetta Stengård Fröken Herr Ekiperingsaffär Adelsgat 6
Sofia Olsson Fru Stenstu i Barlingbo
Anna Malmborg Fru Husägare Kvarnvägen
Elin Johansson Fröken Mejerinna Wisby mejeri
Anna Nilsson Fröken Handelsbitr Söder om Staden
Jenny Nelson Fru Barnekipering Adelsgatan 8
Olga Lindell Fröken Adelsgat 8 1892
Kristina Karlson Fröken Sömmerska Adelsg 10
Emma Larsson Fröken Sömmerska Adelsg 10
Hilma Widström Fröken A.f.b. Adelsgatan 5
Elin Björkman sköterska Wådklockgatan
Lina Johansson Fru Adelsgatan 25
Antal namn: 24

Summa, Kr:

Summa, öre:

Övriga anteckningar i dokumentet:

Notes and Questions

Please sign in to write a note for this page

Monir Elias Bounadi

Löste adressen på rad 14. La till ovanlig plats: Stenstu (Stenstuge) är en ort i Barlingbo, Gotlands län.

Monir Elias Bounadi

Rad 11: Efternamn. Rad 12: Man kanske behöver gå till originalhandlingen för att se vad det är för adress?

Monir Elias Bounadi

Någon som vill försöka sig på denna? Tre frågetecken. Efter 9 månader är den fortfarande svår.

evabirgitta

Efternamnet Carlson ?

Monir Elias Bounadi

La till ditt förslag, tack!

Maria W

Rad 2, Vänge prästgård. (Det kan se ut som W, men det är ett uppstreck till ä, tycker jag.) Vänge prästgård googlar jag på, den ligger vid en ort som heter Bjärges.
Här är är Ingeborg, som är kyrkoherdens dotter: https://sok.riksarkivet.se/folkrakningar?Fornamn=Ingeborg+Emilia+Sofia&Fodelseforsamling=v%c3%a4nge&Folk1860=false&Folk1870=false&Folk1880=false&Folk1890=false&Folk1900=false&Folk1910=true&Folk1930=true&Lan=9&AvanceradSok=true&page=1&postid=Folk_126016934&tab=post#tab

Maria W

Rad 11, visst ser det ut som Carlson. Jag henne inte i registret vid snabb sökning. Två andra som bor på Göransborg (Serafia och Botilda) hittar man lätt, de finns på sid 56 och 57 i folkbokföringen. Du kan ju prova att läsa de sidorna, och kanske nån före och nån efter, för att hitta Clara.

Maria W

Rad 4, födelseåret ska med.

Maria W

Rad 3, jag ändrade till Isæus (ligatur).

Maria W

Rad 18, föreslår Nelson. Det som ser ut som ett i bör vara ett uppstreck till e:et. (Det finns ingen Nielson på Gotland enligt folkbokräkningarna.9

Maria W

Rad 19, födelseår.
Rad 22, Adelsgatan 5 (taket i femman är väldigt svagt, men man ser ju att pennan har "studsat" på samma sätt som i en femma).

Maria W

Rad 25, jag kollade upp den otroligt konstiga Wådklockgatan. Om man googlar får man en enda träff - just det här dokumentet :) Gatan heter Vårdklockegatan, men hon har stavat lite alternativt...

Maria W

Rad 12 är rackarns svår. Det skulle kunna vara Badhusgatan 21, tycker jag, men det finns det ingen i Visby i dag. Kanske för 100 år sen? En del gator i Visby har ju lagts igen.
1) Första Emelie Lyberg. Det finns en Emelie Lyberg i Visby men hon är tyvärr gift 1913. (Hennes son blir förresten partiledare för liberalerna och finansminister.) Så det kan inte vara hon.
2) Andra Emelie Lyberg: Hon har däremot en dotter som är tänkbar, Anna Emelie Elisabeth Lyberg född 1876-03-03. Hon gifter sig inte utan flyttar 1910 med sin bror (han som senare blir finansminister) till Falun. Källa: Stora Kopparberg AIIa:4 (1904-1915) Bild 1660 / Sida 530. Det står ju absolut inte Falun som adress på rad 12. Men kanske bor Emelie Lyberg den yngre hos sin mamma i Visby en period, och uppger hennes adress? I folkbokföringen 1910 är mammans adress Norderroten 3:25.
3) Tredje Emelie: Det finns också en Emelie Maria Lyberg som verkar ha bott hela sitt liv i Othem. Jag tror inte att det är hon.
Slutsats: Jag tror att det är Emelie Lyberg nummer 2. Tyvärr lyckas jag inte hitta kvarteret Norderroten 3:25, trots mycket googling. Här finns historia kartor över Visby där man kan välja vilken karta som ska visas (det finns både 1906 och 1912): https://gotland.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=92d4347ef45c459ea674821f6ea05cd8
Jag försöker hitta en tänkbar gata i norra delen av Visby (norderroten) men hittar inget riktigt bra förslag. Nån annan kanske har mer kännedom om Visby?

Monir Elias Bounadi

Tack för denna ordentliga genomgång! Ang. rad 2: Föreslår du adress "Vänge prästgård Bjerges" eller "Vänge prästgård Bjärges"? Den förra verkar rimligare från mitt perspektiv. Resten av dina förslag är fixade.

Monir Elias Bounadi

Rad 12 är verkligen svår men det där var gott om alternativ! För att vara helt säker kanske någon med lokal kännedom behöver ge sin åsikt?

Monir Elias Bounadi

Rad 12, adress: Försökte leka med brightness och constrast för att se om jag kunde skönja adressen, men det var svårt. Känns nästan som jag behöver gå till originalhandlingen för att se vad det står.

Maria W

Bjerges låter vettigt.
Ja, hoppas att det finns nån Visbykännare här!